Divadelní představení vysokomýtských gymnazistů

Divadelní představení vysokomýtských gymnazistů

Zástupci muzea, gymnázia i města spolu s početnou veřejností si přišli v úterý 6. prosince připomenout smutnou část historie Vysokého Mýta. Výjimečného zpracování osudů vysokomýtských židovských rodin se ujal tým studentů z gymnázia. Vlastní scénář a režie, hudba, kulisy, kostýmy i herci, to vše zvládl realizační tým osmi dívek, který okolo sebe soustředil okolo 40 zájemců o vytvoření živých vzpomínek k výročí 80 let transportů židů. Netradiční poznávání regionální historie, týmová práce, organizace, plánování, překonávání problémů, komunikace. To vše museli studenti během tohoto roku zvládnout a naučit se.

Za podpory muzea i školy vytvořili představení, které nejenže ukazovalo život židů v letech 1939 – 1940, ale hlavně mluvilo k srdcím diváků v zaplněném sále Mklubu. Závěrečnou scénou deportace i vystoupením paní Věry Dvořákové, která je dcerou jedné ze ztvárněných postav, byl prožitek ještě umocněn.

Na tento večer mnoho z nás nikdy nezapomene. Gymnázisté, kteří nastudovali, a na prknech prožili těžkou dobu okupace, ani my diváci, kteří jsme měli možnost se do jednotlivých příběhů v hledišti také vžít.
Děkujeme.

Blanka Kysilková, ředitelka Gymnázia Vysoké Mýto

Foto archiv Gymnázium Vysoké Mýto