Už vím proč, babi! Tentokrát o konzervaci potravin

Už vím proč, babi! Tentokrát o konzervaci potravin

Nadcházející podzim doprovází doba sklizně plodin ze zahrádek. Jak je ale můžeme uchovat a uložit tak, aby vydržely svěží co nejdelší dobu? Jak si s tím ještě před pár desítkami let dokázaly poradit naše babičky, se návštěvníci dozví ve vysokomýtském muzeu v neděli 15. října od 14.00 na dvoře Šemberova domu ve Vysokém Mýtě na tvořivé dílně Už vím proč, babi!

Nadcházející podzim doprovází doba sklizně plodin ze zahrádek. Jak je ale můžeme uchovat a uložit tak, aby vydržely svěží co nejdelší dobu? Jak si s tím ještě před pár desítkami let dokázaly poradit naše babičky, se návštěvníci dozví ve vysokomýtském muzeu v neděli 15. října od 14.00 na dvoře Šemberova domu ve Vysokém Mýtě na tvořivé dílně Už vím proč, babi!

Některé oblasti konzervace jsou známé a dodnes aplikované – zejména to platí pro ovoce a výrobu marmelád a kompotů. S ovocem ale úzce souvisí jeho nakládání do cukru či rumu, výroba rozvarů a povidel nebo naopak sušení do křížal. Sušit ostatně můžeme i houby a Češi jsou národem houbařů. I na konzervaci zeleniny se zaměříme – můžete se podívat na krouhání a nakládání zelí, poradíme, jak uložit jablka, dýně nebo kořenovou zeleninu. Vzpomínáte na poutě a sudy s rychle kvašenými okurkami? Každý z nás má trochu jiný nálev, a právě ten jeho je nejlepší – přijďte se s námi o něj podělit a klidně přineste i ochutnat. Téměř zcela se také vytratilo tolik oblíbené ukládání vajíček do vodního skla nebo vápna, právě tuto zapomenutou záležitost „oprášíme“.

Samozřejmě nemůžeme opomenout maso a jeho uchovávání v konzervách. Návštěvníkům tuto techniku pomocí speciálního historického stroje předvedeme. Další lahůdkou bude škvaření sádla. Drobným návratem o pár desetiletí zpět bude i dlabání do bulvy krmné řepy, úplně stejně jako si dnes děti dlabou dýně. A když někoho přepadne hlad, bude si moci opéct bramboru v podzimním ohníčku. A  tečka na  závěr? Ochutnávka starých odrůd jablek.

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě

Přístroj z 50. let 20. století na zadělávání konzerv. Na nedělní akci bude k vidění v chodu. Foto RMVM